آنالیز سایت چیست؟ (Site Analysis)
آنالیز سایت چیست ؟
آنالیز سایت بعد از آموزش سئو و ابزارهای آن مهمترین و اصلی ترین بخش در سئو سایت می باشد. بنابراین برای شروع سئو سایت باید اول سایت و رقبا را آنالیز کنید و نقاط قوت و ضعف ها را به دست آورده سپس شروع به بهینه سازی و انجام کارهای سئو کنید.
پس با استفاده از ابزارهای گوگل یا ابزارهای سایر شرکت ها که بعد از این پاراگراف مقاله آن را قرار می دهیم تا مطالعه و یادگرفته و سایت را آنالیز نمایید. با استفاده از آنالیز سایت می توانید سرعت سایت، ترافیک، کاربران، ورودی ها، خطاها، کلمات کلیدی، محبوبترین صفحات سایتتان، صفحات فرود، بک لینک ها و … را به دست آورید و بعد شروع به کار کنید.
اگر قبل از آنالیز سایت شروع به تولید محتوا یا تبلیغات نمایید امکان دارد هزینه و زمان بیشتری را برای شما به عمل آورد ولی بعد از آنالیز و بهینه کردن بخش ها می توانیم با اطمینان و با اصول محصولات / محتوا / خدمات خود را تولید و تبلیغات اصولی انجام دهیم، همچنین رقبا و سایت های مرتبط را شناسایی و به راحتی پیش بروید.

منظور از آنالیز سایت چیست ؟
تجزیه و تحلیل سایت از نظر بهینه سازی برای موتورهای جستجوگر را آنالیز سایت می گویند. به طوری که در آن وضعیت سایت از نظر عملکرد، سرعت و امتیاز سایت خبر می دهد و شما می توانید سایت خود را بهبود و بهینه نمایید.
نحوه آنالیز سایت :
آنالیز سایت را با ابزارهایی که در مقاله بالا معرفی کردیم بررسی نموده و بعد از پیدا کردن نقاط قوت و ضعف شروع به بهینه سازی آن می نمایید .در زیر دو نمونه از مهمترین ابزارهای رایگان که برای آنالیز سایت مورد استفاده قرار می گیرند را برایتان آموزش می دهیم.
دو نمونه از ابزارهای آنالیز سایت:
- ابزار GTmetrix.com
این ابزار یکی از محبوبترین و پرکاربردی ترین ابزار برای آنالیز و بررسی سرعت و بهینه سازی سایت می باشد که در زیر توضیح خواهیم داد.
- ابزار analytics.google.com
این ابزار که برای خود گوگل است بسیار ابزار قدرتمند و پر کاربردی است و برای آنالیز سایت کمک زیادی می کند وبرای استفاده از آن باید ابتدا با جیمیل خود وارد این سایت شوید و با استفاده از یک از مراحل احراز هویت کد یا تگ HTML آن را در سایت یا سرور خود قرار دهید تا بتوانید از امکانات آن استفاده کنید. دلیل این کار این است تا مطمئن شود که شما مدیر یا گرداننده این سایت هستید و از آن سوء استفاده نمیکنید زیرا اگر این کار را نکند به راحتی رقبا وارد آنالیز سایت شما شده و صفحات شما را به راحتی بررسی می نمایند که این کار درستی نیست.
نحوه بررسی و تحلیل سایت در ابزار : GTmetrix.com
برای آنالیز سایت در این ابزار ابتدا وارد سایت GTmetrix.com شده و بعد با وارد کردن نام سایت خود و یا سایت رقبا و همکاران می توانید بررسی نمایید.
مرحله اول:
در کادر زیر که ما آدرس سایت ponima.com را وارد کردیم شما نیز آدرس سایت را وارد و دکمه Test Your Site را کلیک نمایید. و بعد از چند ثانیه آنالیز سایت برای شما نشان می دهد.

مرحله دوم :
در این بخش دوتا عنوان داریم یکی Performance Scores که عملکرد سایت رو با جزئیات و راه حل نمایش می دهد و عنوان بعدی Page Details که سه تا گزینه داره و اگر در حالت سبز رنگ باشد یعنی در حالت بهینه قرار دارد و البته باز می توان آن ها را نیز بهینه تر کرد تا بیشتر مورد تایید باشد.
- مورد اول Page speed Score برای درصد بهینه بودن کدهای سایت است که هر چقدر درصد بالاتر باشد سایت بهینه تر می باشد، که از A تا F میباشد که هر چقدر به A نزدیکتر باشد بهینه تر است و اگر A نیست نگران نباشید این ابزار در پایین راه حل آن را نیز برایمان شرح داده که می توانیم بهینه کنیم.
- مورد دوم YSlow Score که توسط یاهو ابزاری برای نمایش سرعت بارگزاری سایت را نمایش می دهد هر چقدر سرعت بارگزاری بالاتر باشد بهینه تر است که از A تا F می باشد که هرچقدر به A نزدیکتر بهینه تر است که در تصویر بعدی مشاهده می کنید که گزینه هایی را نمایش می دهد که با اصلاح آنها می توان بهینه سازی کرد که اکثرا به سرور سایت مربوط است که باید از پشتیبانی بخواهید یکسری موارد را انجام دهد یا خودتان بهینه سازی کنید. همیشه سعی کنید برای سایت خود یک سرور خوب انتخاب کنید سرور بسیار تاثیر خوبی در این موارد دارد.
- مورد سوم Fully Loaded Time که مدت زمان لود یا بارگزاری سایت برای کاربر را نمایش می دهد که هر چقدر کمتر باشد سایت سریعتر بارگزاری شده و در دسترس کاربر قرار می گیرد که در سئو بسیار اهمیت دارد و نباید سایت مدت زمان بودش از 6.9 ثانیه بیشتر باشد البته به گفته این ابزار.
- مورد چهارم Total Page Size که حجم صفحه سایت رو نمایش میدهد و هر چقدر حجم سایت پایین تر باشد مسلما سریعتر بارگزاری و به نمایش در می آید و به گفته این ابزار نباید بیشتر از 2.98 مگابایت باشد.
- مورد پنجم Requests که تعداد درخواستهای ارسالی به سرور برای بارگذاری بخش های مختلف سایت را نشان میدهد. بنابراین هر چه تعداد این درخواستها میان مرورگر و سرور کمتر باشد، فشار کمتری به سرور وارد شده و سرعت بارگذاری سایت افزایش می یابد.

مرحله سوم :
بهینه سازی سرعت سایت توسط این ابزار(GTmetrix) :
- اگر روی PageSpeed Score کلیک کنید در تصویر زیرمی بینید که گزینه هایی را نمایش داده که بازم از A تا F نمایش داده شده که مشخص میکند ضعیف ترین بخش ها کدام ها هستند که باید بهینه سازی کنید و اگر روی تک تک آنها کلیک کنید می بینید که در سایت ما با بررسی الگوریتم های گوگل مواردی رو انالیز و نمایش می دهد که باید بهینه سازی کنیم.
به عنوان مثال:
در این بخش اگر روی Leverage Browser Caching کلیک کنید به شما می گوید که به فایل های مورد نظر که اگثرا تصاویر به کار رفته در سایت هستند تاریخ انقضا مشخص کنید که دوتا راه داره یا باید از پشتیبان سرور بخواهید این امکان را برای شما فراهم کند یا باید خودتان با کد دستوری در Htaccess به تضاویر خود تاریخ انقضا مشخص نمایید تا این مشکل برطرف شود. البته خود جی تی متریکس توضیح داده در این مورد. یا مثلا اگر روی Serve Scaled Images کلیک کنید به شما می گوید که این تصاویر سازی بهینه شده ای ندارند و خودش می گوید که از کدام سایز برای آن تصویر خود استفاده کنید. یا اگر روی Optimize Images کلیک کنید به شما می گوید که تصاویر شما بهینه نیستند و باید با وضوح پایین تری آپلود شوند تا سرعت بارگزاری سایت افزایش یابد و خودش باز فایل بهینه شده را پیشنهاد می دهد که می توانید دانلود و در سایت دوباره بارگزاری کنید. و موارد دیگر نیز به همین شکل.

- اگر روی YSlow کلیک کنید باز مواردی که باعث کند شدن سرعت سایت و بهینه شدن سایت می شود را برایتان نمایش و راه حل های آنها را نیز نمایش می دهد.
- اگر روی Waterfall کلیک کنید می بینید که به صورت نمودار جدولی نتایج صرف شده برای بارگزاری استایل ها، تصاویر، منابع و … را نمایش می دهد.
- اگر روی Timings کلیک گنید جزئیات بخش های لود صفحات را از نظر سرعت بررسی و نمایش می دهد که کاربرد خوبی در سنجش سرور و سرعت سایت دارد.
- اگر روی Video کلیک کنید قایل های ویدئویی را از نظر بهینه سازی و سرعت سایت بررسی و نمایش می دهد.
- اگر روی History کلیک کرده باشید می بینید که نتایجی را به شما از فواصل زمانی مختلفی را در قالب یک نمودار نمایش می دهد.
به همین راحتی می توانید با استفاده از ابزار GTmetrix سایت خود را آنالیز و بهینه سازی نمایید.
اهمیت تحلیل سایت :
همانطور که می دانید در کسب و کار سنتی و خارج از دنیای اینترنت نیز اگر بخواهید پیش قدم باشید و به عنوان یک برند پیش برید حتما باید کسب و کار خود را آنالیز و یا تحلیل نمایید تا بتوانید نقاط شعف و قدرت خود را پیدا کرده و بهینه کنید تا بتوانید فروش و خدمات رسانی خوبی داشته باشید و البته رقبا خود را نیز تحلیل و بررسی میکنید تا در کسب و کار خود به کار بگیرید.
در کسب و کار آنلاین نیز این روش با قدرت و اصول خاصی پیش می رود که باید حتما آنالیز کنید ازشبکه های اجتماعی گرفته تا اپلیکیشن ها و وب سایتها که باید با اصول و منطق پیش رفت در غیر این صورت نمی شود که یک کسب و کار به قدرت برسد پس سعی کنید سایت خود را اگر به فکر پیشرفت و برند سازی هستید آنالیز و تحلیل کنید تا بتوانید به اهداف خود برسید.
زیرا اگر بدون آنالیز و تحلیل سایت اقدام به تولید محتوا و یا قرار دادن محصول و خدمات کنید کاربران زیادی در اختیار نخواهید داشت و باید با دانش و هدف گذاری فنی این کار را انجام دهید. هرچند این کار را در هر مرحله انجام دهید باز می توانید به هدف خود برسید ولی بهتر است در ابتدای راه اندازی و یا هدفگذاری این کار را انجام دهید. پس در ادامه با ما باشید تا دو نمونه از این ابزارها که کمک زیادی برای کسب و کارهای آنلاین می کند را برایتان آموزش دهیم.
ابزار آنالیتکس گوگل یکی از بهترین ابزارها برای آنالیز سایت می باشد که همه سئو کارها و وبمسترها از آن استفاده می کنند. بنابراین از آن غافل نشوید و موارد زیر را در آن مشاهده کنید؛
– چه تعداد کاربر از سایت ما بازدید میکند.
– به طور میانگین کاربران چقدر در سایت ما وقت صرف می کنند.
– علاقه کاربران به صفحات را مشاهده می نماییم که کدام صفحات بیشتر مورد پسند هستند.
– کشور، شهر و نوع اینترنت و مرورگر کاربران را مشاهده می کنیم که با استفاده از این موارد می توانیم سایت را برای مخاطبان هدف بهینه کنیم.
– چند درصد از کاربران از موبایل، تبلت یا دسکتاپ مراجعه می کنند را مشاهده و به نسبت پلتفرم سایت را بهینه و واکنشگرا نماییم.
– کاربران از کدام سایت ها و لینک ها وارد سایت ما شده اند و به کدام صفحات مراجعه کرده اند را مشاهده و بهینه می نماییم.
– تکنیک های بازاریابی را برای سایت خود بررسی و بر اساس آن ترافیک را می توانیم بالا ببریم.
– چند درصد یا تعداد از کاربران ما تبدیل به مشتری می شوند را مشاهده و بهینه نماییم.
مزایای آنالیز سایت :
* می توانید کیفیت سایت خود را بررسی کنید و آن را بهبود دهید.
* نیاز ها و مورد علاقه کاربران سایت خود را بررسی کنید.
* پیدا کردن خوراک مشتریان که به چه چیزها و خدماتی علاقه دارند تا بتوانید تولید کنید.
* نقاط ضعف سایت را پیدا کرده و بهبود می بخشید.
* پیدا کردن راه کار برای کاربران هدف خود.
* بررسی نقاط امنیتی و بهینه سازی آن.
* به دست آوردن کلمات کلیدی محبوب و تولید محتوا برای آنها.
* بهینه سازی سرعت سایت با ارائه راه حل برای اصلاح آن توسط ابزارها.
* بهبود و بهینه سازی تجربه کاربری(UX)
* بهبود و بهینه سازی رابط کاربری(UI)
* پیدا کردن راه کار و استراتژی خوب برای لینک بیلدینگ و پیدا کردن لینک های شکسته و بهبود آنها.
* تقویت کانال ارتباطی با مشتریان خود و مشتریان رقبا.
* به دست آوردن صفحات محبوب در بین کاربران.
* کلمات کلیدی و لینک های پر بازدید را بررسی و آنها را بهینه کنید.
* تصاویر خود را بهینه سازی کنید. اکثرا ابزارها برای آنالیز سایت به حجم و اندازه تصاویر حساس هستند و باعث کند شدن سایت می شود پس با این روش می توانید سرعت سایت خود را بهینه کنید.
* محتوا و خدماتی که بیشترین کاربران و مشتری را برای شما می آورند را در اولویت بهینه سازی قرار دهید.
* لینک های خارجی را بررسی کنید و سعی کنید به سایت های معتبر لینک دهید و یا از سایت های مرتبط لینک دریافت کنید.
* اگر در محتوا از لینک استفاده نکرده اید حتما به صورت انکر تکست یا تصویر لینک به صفحات دیگرتون بدهید.
* رقبای شما آنالیز شماست این یک شعار نیست بلکه با تحلیل رقبای قوی خود می توانید امکانات یا نیازهای سایت خود را افزایش دهید.
آنالیز سایت رقبا در سئو سایت :
نخستین گام در دیجیتال مارکتینگ یا در صفحات اینترنت بررسی رقبا می باشد زیرا با بررسی رقبای قدرتمند از نظر فروش، برندینگ، کسب جایگاه و رتبه بالاتر و … می توانیم کسب و کار خود را تحلیل و بهبود ببخشیم. سئو سایت یکی از پر بحث ترین و مهمترین مسائل در بهینه سازی می باشد. بسیاری از کسب و کارها با به کارگیری سئو سایت پیشرفت چشم گیری داشته اند و به راحتی رقبا خود را پشت سر گذاشتند زیرا سئو یک تخصص و حرفه است که باعث بهینه شدن سایت برای موتورهای جستجو می شود و این بهینه سازی باعث می شود که سایت شما جایگاه بالاتری در نتایج به دست آورد و این جایگاه کاربران زیادی وارد سایت و موجب بالارفتن فروش، خدمات رسانی و بازدید می شود.
آنالیز سایت بخشی از پشتیبانی سئو سایت می باشد که برای کسانی که زیاد برای سئو هزینه نمی کنند پیشنهاد می دهیم تا خود با یکسری اصول و فنون آن را پیش ببرند و با بهبود سئو داخلی سایت و بک لینک ها تا حدودی سایت خود را بهینه و پیش ببرند.
بنابراین باید با این روش رقبای خود را نیز آنالیز و عکس العمل های آنها را در مقابل مشتریان به دست آورده و راه کارهای عملی را بکار بگیرید از جمله سوالات در این رابطه برای آنالیز سایت عبارتند از:
- رقبا چه مدت زمان و چه مقدار برای تبلیغات سایت خود هزینه می کنند؟
- سایت های رقبا چه تهدیدات و فرصتهایی برای ما ایجاد میکنند ؟
- چه مدت زمان سایت مورد نظر(رقیب) فعال بوده است؟
- رقبا چه سهم از بازار را در اختیار دارند؟
- نقاط ضعف و قدرت آنها در چیست؟
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، باید موارد دیگری نیز مورد بررسی قرار بگیرد، برخی از این موارد عبارتنداز:
- کشف و تحلیل مزیت رقابت با رقبا
- رتبه کلمه کلیدی در موتورهای جستجوگر
- بررسی بک لینک های مرتبط از نظر کمییت و کیفیت
- بررسی لینکهای بهینه شده داخلی و خارجی سایت رقبا
- شناسایی و بررسی استراتژی های بهینه سازی سایت مورد نظر
نتیجه گیری آنالیز سایت :
آنالیز سایت برای هر کسب و کاری چه کسب و کار آنلاین چه کسب و کار سنتی مهم و ضروری است زیرا با آنالیز کردن می توان نقات قوت و ضعف خود و دیگران از جمله رقبا را به دست آورد و راه کار و استراتژی جدیدی به کار بردی زیرا در اکثر مواقع خود ما نمیتوانیم از دید مشتری یا از دید موتور جستجوگر سایت خود را بررسی کنیم چون برخی از موارد از دید ما خارج هستند و باید با کمک ابزارها و تحلیل به دست آوریم و محدودیتی ندارد ما هر زمانی می توانیم این کار را انجام داده و کسب و کار خود را توسعه و بهینه سازی نماییم.
ولی توصیه ما این است که هر چه زودتر این کار را انجام داده یا اگر قبلا انجام داده اید دوباره این کار را انجام دهید تا باز بتوانید یکسری موارد جدید که به ذهنتان نسبت به رقبا می رسد را به کار بگیرید. این کار را با همان دو ابزاری که در بالا اشاره کردیم و آموزش دادیم انجام دهید یا با استفاده از ابزارهای دیگر که کاربردی هستند و در مقاله بالا اشاره کردیم بررسی و تمامی آنالیز ها را انجام دهید.